Ugrás a tartalomra

Budafok tiszteleg az Aranycsapat szürke eminenciása előtt

2022. március 21. hétfő
Törlesztette adósságát a hálátlan utókor az Aranycsapat játékrendszereket forradalmasító alapembere előtt, amikor március 11-én felavatták Zakariás József mellszobrát a Promontor utcában, a 35-szörös válogatott labdarúgó nevét viselő Zakariás József Sportközpont előtt.
Budafok tiszteleg az Aranycsapat szürke eminenciása előtt

Bármennyire is hihetetlen, addig a márciusi napig Zakariás József volt az egyetlen az Aranycsapat legendás játékosai közül, akiről semmiféle sportlétesítményt nem neveztek el. Pedig ha valahol, akkor Budafokon időszerű lett volna az efféle megemlékezés, hiszen 98 éve itt, az akkor még nem Budapesthez tartozó településen született „Zaki” – ahogy Budafokon és a Hungária körúton mindenki ismerte a később az MTK-ban, illetve az átmenetileg a Vörös Lobogó/Bástya nevet viselő klubban világhírnévre emelkedő fedezetet. Akinek az 1954-es berni világbajnoki döntő, az NSZK ellen 3:2-re elveszített tragikus finálé volt az utolsó, a 35. válogatott mérkőzése, és akinek – a sors fura fintoraként – egy másik budafoki legenda, Sebes Gusztáv szövetségi kapitány megkérdőjelezhető döntése jelentette a válogatottbeli pályafutása végét.

Nos, az utókor most végre lerótta az adósságot: felavatták Budafokon, a BMTE vadonatúj sportlétesítménye előtt Zakariás József mellszobrát, Túri Török Tibor keszthelyi szobrászművész alkotását, és a Zakariás József Edzőközpontot.

„Zaki” 1924-ben Budafokon született, itt kezdett futballozni, innen indult el a világhírnév felé, amit azzal vívott ki, hogy – Soós János klubelnök szavaival – az ő személyére és szerepkörére épült a Sebes Gusztáv irányította magyar válogatott világújdonságnak számító játékfelfogása, a 4-2-4-es szisztéma, amelyben Zakariás volt a korát megelőző beállós. Hogy milyen tökéletesen, alázattal játszva töltötte be ezt a szerepkört, azt az 1953-as, Anglia elleni 6:3 filmjét felidézve érthetjük meg, amikor a mesterhármast szerző Hidegkuti Nándor mellett a mezőny legjobbjának bizonyult hibátlan teljesítményével.

A szoboravató ünnepségen Karsay Ferenc kerületi polgármester megnyitó szavai után Soós János, a BMTE klubelnöke méltatta a legendás labdarúgót. A futballklub részéről Oláh Lóránt sportigazgató emlékezett meg Zakiról, és természetesen szó esett a futballklub tiszteletbeli elnökéről, Jakab Jánosról is, aki a hetvenes évek elején a MEDOSZ Erdért csapatában az edzőnek is nagyszerű Zakariás József keze alatt ontotta a gólokat.

Az ünnepségen természetesen ott volt a névadó Tamás fia és Ágnes lánya, az édesapjukat ábrázoló bronz mellszobrot ők leplezték le Németh Zsolt országgyűlési képviselővel, a külügyi bizottság elnökével együtt.

„Remekül sikerült a szobor, ráismerek édesapánkra” – mondta a Városházi Híradónak Zakariás Ágnes. Túri Török Tibor keszthelyi szobrászművész elárulta, hogy a megrendelést Németh Zsolttól kapta, korabeli fényképek alapján mintázta meg a néhai labdarúgót, és amikor belefogott a munkába, három hét alatt megformázta a szobrot.

Azt már csak mi, a BMTE hűséges szurkolói állapítjuk meg, hogy akár égi jelet is felfedezhetünk Zakariás József szobrának felállításában, amire egy nappal a Kecskeméttől elszenvedett 3-1-es vereség után került sor. Vasárnap, két napra rá ugyanis bravúros, 3-2-es győzelmet aratott Szombathelyen Csizmadia Csaba vezetőedző gárdája, megkezdvén ezzel a régóta várt felzárkózást.

 

Ch. Gáll András

Fotó: Horváth Tamás